09 november 2006

Scorsese, vafför gör du på detta viset?

Såg The Departed i går. Hade blivit varnad av en del av mina kollegor, att Martin Scorseses nya var en rejäl besvikelse. Tyvärr hade de rätt. Matt Damon var träig och trist, Jack Nicholson och Mark Wahlberg spelade över och framförallt fanns det ingenting av det som kännetecknar en bra Scorsese-film. Inga smarta kameralösningar, ingen intelligent klippning, inget genomtänkt soundtrack och inga minnesvärda skådespelarprestationer (även om DiCaprio åtminstone ansträngde sig). Det märkligaste av allt var att Scorsese hade slängt på ett konstant hissmusiksliknande skval i högtalarna - i två och en halv timme. Låtar, som absolut inte stämde in i stämningarna, trängde sig på och gjorde att dialogen knappt hördes. Fattar inte varför. Hyr originalet från Hong Kong istället. Internal Affairs.
Nä, Scorsese är med all sannolikhet slut för Departed var väldigt långt från mästerverk som Taxidriver och Tjuren från Bronx. Han har ju inte gjort nåt riktigt bra sedan Casino. Och det är snart 12 år sedan.

2 kommentarer:

rembson sa...

Ta ett djupt andetag...

Wahlberg och nicholson spelade över, true. Men Damon var ju hjärtat i filmen, det låg mycket i och bakom hans träighet.

Ville bara tillägga att jag tyckte filmen var tio gånger bättre än taxidriver.

Jag tror du hänger upp dig på Namnet Scorsese, det var en skitbra film även om det inte var en klassisk Scorsese-film.

Ha de fint

Konfekt sa...

Tja Benjamin
Visst är det så att jag har hängt upp mig på att det är Martin Scorsese som har gjort Departed. Ett filmgeni. Jag älskar många av hans filmer. Och just därför var jag besviken. Hade däremot Oren Skoog regisserat den, så hade den varit ett mästerverk. Förmodligen kommer Departed att vara enmycket bättre film i mina ögon när jag - någon gång framåt sommaren - stoppar in den i hemmabiosystemet. Ha det bra.