15 mars 2007

Språkpolisen Strikes Back

Det var visst den nyligen framlidne Egon Kjerrman som myntade begreppet: "Alla kan sjunga". Och vissa dagar kan jag hålla med honom om det. Däremot kan inte alla skriva. Så är det bara.
De finns, tyvärr rätt många, som TROR att de kan skriva. Men egentligen kan de inte det. Framförallt tycks självinsikten vara extremt dålig på landets marknadsavdelningar för det finns alldeles för många pressmeddelanden, informationstexter, nyhetsbrev och yadyadyada som är proppade av felstavningar, syftningsfel och svengelska konstigheter.
Jag fick ett sådant pressmeddelande i dag. Från EMA Telstar. De ville berätta att Police har bokat in en extrakonsert, vilket i och för sig har starkt nyhetsvärde i mina ögon, men jag blev irriterad redan vid den första meningen. Där stod det: "På grund av den otroliga efterfrågan på biljetter så har The Police beslutat sig för att göra ännu en spelning på Globen". Det borde väl vara "tack vare".
Och det finns fler godbitar: "Efterfrågan på biljetter har varit minst lika stor i England där de nu också släpper upp tre extrakonserter i Twickenham, Birmingham och Manchester." De släpper alltså upp konserter också. Hur gör de? Och varför?

Inga kommentarer: